Kreş Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Çocuklar dünyayı deneyimleriyle algılarlar. Kreş deneyimi ülkemizde ne yazık ki “Siz gidince susuyor.” diye aileler teskin edilerek çocuk ebeveynden koparılarak başladığı için çocukların eğitim yaşamlarını sekteye uğratan ve bağlanma \ güven ilişkilerini zedeleyen bir hal almaktadır. Ebeveyni gidince susan çocuk aslında onun sinyalini duyacak güvenli kişiyi kaybettiği için susmaktadır. Alışmak gibi yorumlanan bu süreç ne yazık ki çocuğun güvenli ilişkiden vazgeçmesidir.

Kreşe başlamak, çocuk İçin oldukça yeni, endişe verici ve anlamlandırılması gereken bir deneyimdir. Bu nedenle kreş seçimi ve bu süreçte çocuğa, aileye verilen destek de çok önemli olmaktadır.

Bu değerli sürecin çocuk İçin yeni deneyimlerle dolu ve keyifli olabilmesi için Kreş seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiği konusuna değinelim istedik:

Çocuklar İçin kreşin birçok anlamı vardır; sosyal bir ortama girmek, ait olmak, kendini ötekinin gözlerinde görmek, dünyayı ve kendini keşfetmek, sosyal ilişkilerini deneyimlenmek…

Kreş, çocuğun zamanının büyük kısmını geçirdiği ortamdır. Çocuğun içinde bulunduğu ilişki ortamı ise çocuğun yaşam becerilerini oluşturan en önemli bir alandır. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda kreş seçerken dikkat edilmesi gereken pek çok kriter vardır.

✔Bizim için en önemlisi kreşte; Uyku ve yemek zorlukları, tuvalet rutini ve zor davranışlar söz konusu olduğunda, çocuğun bu davranışlarının altında yatan ihtiyaçlarını duyacak bir sistem olup olmadığıdır.

✔Kreşte çocukla temas eden herkesin, tüm personelin önce şefkatli, sonra alanında yetkin olması önemlidir. Kreşin personel eğitimine verdiği önem bu anlamda kriter olabilir.

✔0-6 yaş dönemi kişiliğin oluştuğu çok kritik bir dönemdir. Bu dönemde, kreş ortamındaki bakımverenlerin çocukla güvenli bir bağlanma ilişkisi kurma kapasitesine sahip olmaları beklenir. Kreşin personellerinin psikolojik sağlamlıklarına verdiği önem bu anlamda kriter olabilir.

✔0-6 yaş döneminin pek çok gelişim görevi vardır. Gelişmekte olan canlı olarak çocuğun zor duygular yaşaması çok doğaldır. Kreş personelinin çocukların yaşadığı zor durumlar ve zor duygular karşısında çocuğun sağlıklı ruhsal gelişimini destekleyen tutumlar sergilemesi beklenir. Kreşinize çocuğunuz ağladığında, küstüğünde, inatlaştığında, öfke krizi geçirdiğinde ne yapacaklarını sorabilirsiniz. Bu sorunun cevabı en önemli belirleyicidir diyebiliriz.

✔Beslenme, tuvalet eğitimi, uyku gibi temel ihtiyaçlar konusunda ailelerin de kreş ortamında kurulan sağlıklı sisteme entegre edilmesini bekleriz. Çoçuğunuzun koparılmasına, çekiştirilmesine izin vermemeniz çok önemlidir.

✔Çocukların gelişim özellikleri dikkate alınarak hazırlanan eğitim programlarının oluşturulması yaratıcılıklarını ortaya çıkarmada en önemli kriterlerdendir.

✔Çocuğun doğa İle ilişkisine, keşfetmesine ve özgür alanlar açılmasına verilen önem de kriterleriniz arasında mutlaka yer almalıdır.

✔Oluşturulan eğitim programlarının 0-6 yaş gelişim alanlarına uygun olarak, çocukların ilgi ve ihtiyaçlarını karşılayabilir nitelikte ve yaparak-yaşayarak öğrenmesine elverişli olması aranan kriterler arasında olmalıdır.

✔Çocukların öğrenme süreçlerinin; merak ettikleri kavramlar, konular, oluşumlar, döngüler vb. ele alınarak planlama yapılmasının önemsenmesi ve öğrenmek istedikleri ile bağlantılı olarak kendiliğinden sorgulama başlatma becerisinin gelişimini destekliyor olması da kriterler arasında yer almalıdır.

✔Çocukların gelişim sürecinde, bireysel farklılıkları önemseyen, bu doğrultuda güçlendirilmesi ve geliştirilmesi gereken yönlerinin farkında olan eğitim kadrosunu oluşturmuş olması da önemli kriterlerdendir.

TİNO AİLESİ

Çocukların
Gerçek Bir Şansı Olsun Diye
Çocuk Dili Konuşulan Bir Dünya’ dır
TİNO

Takipte Kalın!

Demos

Color Skin

Header Style

Layout

Wide
Boxed